Translate

divendres, 29 de maig del 2015

Activitat 2



Contaminació produïda pel trànsit

  • Busqueu la contaminació per circulació dels cotxes que té una ciutat.

L'automòbil és el mitjà de transport que més impactes provoca, el que resulta més car i el que més energia consumeix. Pot ser útil per a trajectes molt específics que no siguin coberts per cap línia de transport públic, així com per a trajectes que s'hagin de fer per raons d’urgència. El cotxe, fora d'embussos, és un mitjà ràpid i flexible però tot i així és el mitjà de transport que més energia consumeix per persona transportada i kilòmetre recorregut. 

Contribució de l'automòbil als diferents impactes 

El consum energètic total de l'automòbil (incloent el consum de construcció del vehiche, el manteniment d’aquest, etc) és quasi el doble que el de rodalies i el del metro, i més de quatre vegades que el l'autobús. Això ho podem veure representat en aquest gràfic:


Contaminació de l’aire urbà: Un problema seriós

La contaminació de l'aire urbà és un seriós problema en moltes grans ciutats del planeta. L'intens i incessant trànsit, unit a fàbriques que no controlen les seves emissions, converteix l'aire de ciutats de tot el món en autèntiques núvols nocives. La contaminació de l'aire es convertirà en la principal causa ambiental de mortalitat prematura al món. Es calcula que cap al 2050 el nombre de morts prematures derivades de l'exposició a partícules suspeses augmentarà més del doble i arribarà 3,6 milions cada any al planeta. 

Perquè ens fem una idea del nociu que és l'aire que ens envolta, la contaminació de l'aire va matar a 2012 a 7 milions de persones. La xifra comporta que una de cada vuit morts mundials en 2012 es va vincular amb l'aire contaminat. 

París ha estat, dels últims països a sumar-se a optar per mesures urgents que han resultat molt beneficioses. Limitar el trànsit per la ciutat, oferir el transport públic i el lloguer de bicicletes gratuït, i utilitzar els vehicles de serveis municipals el mínim necessari, han aconseguit que la capital parisenca redueixi aquests nivells en temps rècord. 

Us adjuntem algunes solucions a la contaminació d’aire a les ciutats: 

1. Fomentar l'ús del transport públic, i que aquests siguin menys contaminants: Els vehicles de transport i serveis públics, híbrids o elèctrics. 

2. Reducció de la velocitat a les carreteres, sobretot en cinturons perifèrics. 

3. Afavorir l'ús de la bicicleta al centre urbà, baixant els preus en lloguers i adequant la ciutat als ciclistes. 

4. Ajudes a l'adquisició de vehicles elèctrics. 

5. Més carrers de vianants o d'accés restringit a residents. 

Si triem caminar o anar en bicicleta, no estaríem només reduint la contaminació ambiental sinó que també estaríem augmentant la nostra activitat física i això pot tenir un gran impacte sobre les malalties del cor, la diabetis i l'obesitat per exemple.
  • Quin tipus de contaminacions generen?

La contaminació que produeix el trànsit, és aquella contaminació que es causada per la combustió de combustibles fòssils, sobretot de gasoil i benzina.

Els motors de combustió interna emeten gasos i partícules diferents que contaminen el medi ambient, els que s’emeten en major proporció són els següents: òxids nitrosos (NO x ), monòxid de carboni (CO), diòxid de carboni , compostos orgànics volàtils i també macro partícules. A més d’aquests gasos els motors que funcionen amb gasolina emeten compostos de plom i petites quantitats de diòxid de sofre i de sulfur d’hidrogen. També al accionar els frens, al estar construïdes algunes parts del fre per amiant, alliberen a l’atmosfera petites quantitats d’amiant.

Com podem reduir la contaminació atmosfèrica 

Molts països, han adoptat diverses mesures i iniciatives per reduir la contaminació que provoca el trànsit, ja sigui amb mesures d'urgència durant alguns dies, quan la contaminació és massa alta, o mitjançant polítiques més completes a llarg termini. 

La qualitat de l'aire és un dels motius de la implantació de zones de vianants al centre de les ciutats, les limitacions del trànsit i altres exemples.

A continuació hem posat algunes de les mesures que es poden dur a terme per reduir la contaminació atmosfèrica causada per el transit:

· Ús d'altres mitjans de transport. Bicicletes, transports amb motor elèctric. Ús de transports públics.

· Ús de catalitzadors. Els catalitzadors netegen part de les emissions, però no el plom, el diòxid de carboni ni les macro partícules.

· Ús de combustibles sense plom. Hi ha plom perquè s'afegeix a la gasolina per millorar el rendiment del motor. 

· Mesures per reduir l'emissió de diòxid de carboni. El diòxid de carboni és inevitable en els combustibles fòssils; la seva reducció depèn de la utilització d'altres combustibles, de millorar l'eficàcia del combustible o de reduir el volum de trànsit.

  • Quines molèsties poden causar als veïns?

Per descriure les molèsties que pot causar als veïns hem trobat una gràfica on podem veure el percentatge del soroll que fan els turismes, els vehicles pesats, els peatons, etc.

La informació que trobareu a continuació tracta sobre a quin nivell de dB podem començar a sentir molèsties i quin tipus de molèsties són:

30 dB - Dificultat per dormir i mala qualitat de son.
40 dB - Dificultat den la comunicació verbal.
45 dB - Provable interrupció del son.
50 dB - Malestar dïurn moderat.
55 dB - Malestar dïurn fort.
65 dB - Comunicació verbal extremadament dificil.
75 dB -  Perdua oïda a curt plaç.
110-140 dB - Perdua oïda a llarg plaç.



  • Com ordenaríeu el transport públic de Vilafranca perquè fos més utilitzat?
A Vilafranca hi ha un bus urbà, un bus interurbà i el tren. No hi ha més transport públic. Ordenaríem el transport públic de manera que hi hagi més busos i aquests facin trajectes més curts, ja que si vius a una punta de Vilafranca i has d’anar a l’altra punta, has de fer totes les parades del trajecte de manera que perds molt temps. Això implicaria posar també més parades. 
  • Trobeu altres alternatives de mobilitat per als Vilafranquins.

Una altra possible variant seria posar un bus a cada barri que porti als instituts, a les sales d’estudi i al centre. També hem trobat interessant la idea de posar més aparcaments per a bicicletes o instal·lar un sistema com el cycling de Barcelona, ja que Vilafranca no és tan gran com per agafar bus cada cop que hem de moure’ns.



divendres, 22 de maig del 2015

Sostenibilitat


ACTIVITAT 1

Busqueu quines despeses d'energia elèctrica té una ciutat com Barcelona o qualsevol altre que trobeu informació.


BARCELONA. En l’ús domèstic es aproximadament el 29 % del consum energètic prové de la calefacció; el 28,5 %, de l’ús d’aigua calenta sanitària (és la que s'utilitza per duxar-se, etc.) ; l’11 %, de l’ús de la cuina; el 10 %, de la il·luminació, i el 21,5 % restant, dels electrodomèstics. 



Durant l’hivern el consum domèstic és més elevat que l’industrial però en mesos més calurosos, el consum domèstic disminueix de manera que l’industrial el supera. Així veiem també que l’industrial es manté mentre que el domèstic mostra atibaixos.


Suposant que Vilafranca tingui una despesa proporcional d'energia elèctrica. Quines mesures faríeu a Vilafranca per reduir aquesta despesa?


Aquí us adjuntem un seguit de mesures d’estalvi energètic que es troben integrades en un pla d’estalvi d’energia que ja ha sigut aplicat a la població:



  • Es treballarà amb la Comissió Europea per aconseguir l’eliminació completa del mercat de bombetes de baixa eficiència. 
  • Per facilitar aquest procès i mentre s’assoleix l’eliminació total, es repartirà de franc i de regal en la factura del llum, una bombeta de baix consum per a cada. En total, al voltant de 49 milions de bombetes de baix consum gratuïtes per a tots els consumidors que, tenint en compte que consumeixen un 80% d’energia menys que les bombetes incandescents i que duren entre 6 i 8 vegades més, serà un important estalvi d’electricitat. 
  • De manera complementaria al punt anterior també repartiran 6 milions de bombetes de baix consum, mitjançant un programa 2x1 per a la substitució voluntària de les bombetes incandescents. 
  • S’establirà l’objectiu obligatori d’una reducció del 10% efectiva en la primera meitat de 2009. 
  • En l’enllumenat públic, es millorarà l’eficiència energètica de les instal·lacions i així reduint, també, en un 50% el consum energètic d’il·luminació d’autovies i autopistes. 
Tothom ha de conèixer que cobren en una factura de la energia així que a continuació ho explicarem:



El terme fix de Potència és una quantitat que s’ha de pagar mensualment a la companyia elèctrica encara que no s’hagi consumit cap kWh (Kilowatio per hora), ja que es paga amb aquesta quantitat és la garantia de poder connectar la potència especificada en el seu contracte sempre que es necessiti. 


Les potències habituals en un habitatge

En la següent llista pots veure què potències normalitzades es pot contractar per a un habitatge:

POTÈNCIA TIPUS D'HABITATGE

2,3 kW. Petita habitatge amb pocs electrodomèstics. No permet usar alhora diversos electrodomèstics. 
3,4 kW Habitatge de 70m2. Ús d'electrodomèstics sense bomba de calor / fred 
4,6 kW Habitatge de 70m2. Ús d'electrodomèstics i petita bomba calor / fred o termo petit d'aigua. 
5,75 kW Habitatge de 90m2. Ús d'electrodomèstics, bomba calor / fred i termo d'aigua.. 

L’energia consumida és la quantitat de quilowatts que consumim en un període concret:

Els kWh consumits en el període indicat a la factura, es multipliquen pel preu que la comercialitzadora ha acordat amb nosaltres per quilowatt i ens dóna l'Import total del cost d'aquesta energia consumida en el període indicat.


L’impost sobre l'electricitat entra dins del grup d'impostos especials (alcohol, tabac, etc ...). S'aplica al consum i a la potència. 
Es calcula de la forma establerta per la legislació, multiplicant el percentatge 4,864% per 1,05113 i pel total del cost del seu consum més potència.

El lloguer d'equips de mesura. Si no ets propietari del comptador, la seva distribuïdora li cobrarà el lloguer amb un cost mensual que ve detallat en la seva factura. Aquest cost és fixat pel Govern i varia el seu preu en funció del tipus de comptador.

IVA. D'altra banda, l'impost sobre l'electricitat, 21% d'IVA, serà cobrat també amb la factura.


El consum d’energia primària a Catalunya durant l’any 2000 va sobrepassar els 20,4 milions de tones equivalents de petroli (MTEP); en canvi, el consum final va ser de 13,3 MTEP, és a dir, en transformacions d’energia es van perdre més de 7 milions de tones equivalents de petroli. L’eficiència en consum energètic es proposa obtenir el màxim rendiment de cada unitat d’energia utilitzada. Com més eficients siguin els nostres aparells, més energia estalviarem.


Hem de tenir un comportament responsable amb el consum d’energia i per tant hem de tenir presents que tota l’energia que consumim repercuteix en el medi ambient. Aquí us adjuntem un seguit de mesures eficaces per reduir el consum d’energia a la llar:

  • Aïllar la llar per evitar pèrdues de calor a l’hivern (per exemple, el doble vidre, que permet estalviar calefacció; el 25 % d’energia i proporciona protecció contra la contaminació acústica) i evitar l’entrada de sol a l’estiu utilitzant les persianes, tendals o ombrel·les. 
  • No deixar oberta l’aixeta si no estem utilitzant l’aigua; Cada gota compta. 
  • No deixar encès un llum de la casa ni tampoc un electrodomèstic connectat o engegat un aparell al que no li donem ús. 
  • Substituir les bombetes incandescents per làmpades de fluorescent compacte o tubs fluorescents. Gràcies a això, estalviem un 70% d’electricitat. Hem de recordar que s’ha de desconnectar el transformador quan s’apaguen; si no és així, continuen consumint energia sense proporcionar cap servei. 
  • Respecte als electrodomèstic de la cuina com el rentaplats (per exemple) evitar els programes d’alta temperatura esbaldint la vaixella prèviament amb aigua freda. 
  • Quan cuinem, si la cuina es de plaques i no de gas, ens hem d’assegurar de que els recipients que fem servir siguin de fons gruixut i pla i que s’adaptin totalment a la placa. 
  • També es molt eficient aquests tres principis a la cuina: Fer servir l’olla a pressió, cuinar al vapor i amb l’aigua necessària i tapar les olles o paelles tapades mentre cuinem. 
  • En comptes d’agafar tant el cotxe o la moto, podem desplaçar-nos a peu o en bici. Estalviarem diners i farem cames! 



Aquests llista amb deu aparells representen el 90% del consum energètic de tots els habitatges:


1. Frigorífic (amb congelador o sense)


2. Rentadora amb aigua calenta

3. Televisor

4. Rentaplats amb aigua calenta

5. Aparell d’aire condicionat

6. Cuina (amb forn o sense)

7. Equips ACS (termos)

8. Estufa elèctrica

9. Làmpades incandescents i halògens

10. Assecadora de roba

Tot i així, no son els únics aparells! També s’inclouen la planxa de roba, l’ordinador portàtil, la impressora, microones, la fregidora, etc.

dimecres, 13 de maig del 2015

Derrera tasca sobre l'aigua com a recurs limitat

L'aigua com a recurs limitat

La nova activitat continua tenint relació amb l'aigua com a recurs limitat. Ara caldrà que féu recerca sobre com es pot fer impacte sobre els recursos hídrics. Sovint aquests impactes tenen a veure amb els abocaments de substàncies que alteren la seva qualitat, però d'altres, amb la modificació de la seva dinàmica natural com ara desviant el  trajecte per on circula (desviament de rius, construcció d'embassaments...).

Les tasques que se us proposa són les següents:
1- Expliqueu a què ens referim quan diem que l'aigua està contaminada.
Quan parlem de la contaminació de l’aigua ens referim a la presència de grans quantitats de matèries estranyes en els ecosistemes aquàtics, les quals n'alteren l'equilibri.
En les aigües viuen bacteris descomponedors que transformen la matèria orgànica (fulles, animals morts, excrements...) en sals minerals consumint oxigen. Abans, els rius i llacs es mantenien nets gràcies a aquest mecanisme d'autodepuració. Però, avui dia, aboquem una quantitat tan alta de contaminants que el procés d'autodepuració natural de les aigües esdevé inútil en moltes ocasions.

2- Enumereu les causes de contaminació de les aigües i del llistat enumerat expliqueu un d'ells, citeu tot allò que fa que aquesta causa triada pugui contaminar les aigües.
Les causes principals de la contaminació de l'aigua dolça de la Terra pot provenir de orígens molt diferents:
-          D’origen domèstic: provenen de cases, escoles, hospitals, etc. Que contenen sobretot contaminants orgànics com l’orina, la femta, les restes de menjar... i també poden contenir microorganismes patògens procedents de persones malaltes i d'altres éssers vius. També contenen productes de neteja, olis i restes de pintures i també poden contenir productes que no es descomponen com plàstics, llaunes ... o substàncies tòxiques, ara que aquests no es troben nomes en les aigües d’origen domèstic sinó que ho podem trobar en aigües d’origen industrial, del carrer, etc.
-          D’origen agrícola i ramader: aigües contaminades pels adobs i pesticides, i per les deposicions i els purins dels animals de les granges (vegeu també: zona vulnerable).
-          D’origen industrial: aigües alterades per residus d'origen diferent, com els residus metàl·lics pesants (mercuri, plom, etc.).

3- Llegiu les causes que han triat els vostres companys i féu un comentari justificat.


(Aquest apartat el completarem quan tots els companys hagin penjat la seva informació)


ESTUDI DEL BOSC DE RIBERA

Estudiem l'entorn del riu per saber quina qualitat ecològica té el riu. Contesta a les preguntes següents per poder analitzar la influència del bosc de ribera sobre el bon estat del riu.

1. Quina és la vora dreta del riu?

El bosc de la ribera en la banda dreta tenia una qualitat moderada.

2. El fet de tenir un bosc de ribera o no tenir-lo. Com influeix en la temperatura de l'aigua del riu?

El fet de tenir un bosc de ribera al costat del riu influeix en la temperatura del riu ja que al fer ombra manté el riu en una temperatura no massa elevada.


3. El bosc de ribera és diferent del bosc típic de la zona que és l'alzinar o una pineda. Quines característiques té el bosc de ribera? Expliquen 5

· Els boscos de ribera són ecosistemes rics en aliments, amb abundància de fruits i d’invertebrats.
· Presenten diferents estrats i bandes de vegetació.
· Hi podem trobar espècies de vertebrats típics de les zones humides i dels ecosistemes fluvials, i també d’altres que hi van a buscar menjar i/o refugi.
· També hi ha aus que realitzen la migració aprofitant les vies fluvials i que busquen refugi als arbres de la riera.
· Són típics de la zona mediterrània i submediterrània.

4. Fes una gràfica on es vegi el canvi de cabal del riu en les 3 estacions que hem pres mesures.

5.   Raona les causes del canvi de cabal fen referències al clima mediterrani.
El cabal d’un riu és la quantitaat o volum d’aigua que passa per una secció determinada en un temps donat, generalment un segon.
En la gràfica podem observar que en l’època de l’any on el cabal és més alt és a l’hivern, això ho podem relacionar mb les nevades que hi va haver abans de fer els estudis i encara més si ho relacionem amb Pontons on normalment les nevades són mes abundants. També podem tenir el compte que les baixes temperatures no fan que el riu s’assequi o s’evapori com a l’estiu.

ESDUDI FISICO-QUÍMIC DE L'AIGUA DEL RIU

Per valorar la qualitat ecològica del riu mirem la qualitat de l'aigua. Unes propietat químiques que ens permeten veure si tenen substàncies dissoltes que no han de tenir. Mesurem també canvis físic de l'aigua del riu que ens permetrà detectar si té alguna alteració.

1.      Explica una causa perquè els nitrats siguin alts en l'aigua del riu.
La presència d’elevades concentracions de nitrats en l’aigua potable només es detecta mitjançant una analítica de l’aigua específica ja que aquests no confereixen ni olor, ni gust específic a l’aigua, així com cap tipus de coloració.
Aquesta contaminació pot ser causada per l’aigua potable procedent de fonts subterrànies que poden estar contaminades per nitrat, fonamentalment d’origen agrícola, altres concentracions de nitrats també s’associen amb l’ús excessiu de fertilitzants orgànics i inorgànics sintètics, la realització de purgues d’inhibidors de corrosió de calderes, les quals contenen compostos de nitrats, l’existència d’un sistema de recol·locació d’aigües residuals (“recol·lector”) segellada o impermeabilitzada. Concentracions superiors a 10 mg/L es consideren un risc per la salut, especialment per als nens (síndrome del nadó blau).

2.      Fes una gràfica de les 3 mesures de la temperatura de l'aigua.


3.   Quines poden ser les causes del canvi de temperatura de l'aigua? Raona les respostes.

Les temperatures de l’aigua varien notablement i això és degut a les temperatures exteriors. A l’hivern fa més fred, amb la qual cosa observem com la temperatura de l’aigua baixa fins als 10 graus.

4. Per què és important que la temperatura de l'aigua sigui fresca?

És important que la temperatura de l’aigua sigui fresa per poder mantenir espècies animals i vegetals. 

5.       Fes una gràfica de les 3 mesures de la temperatura de l'aigua.



Estudi dels macroinvertebrats del riu

Potser el que dóna més informació de la qualitat ecològica del riu sigui l'estudi dels macroinvetebrats que viuen al riu.


1- Fes una llista amb el dibuix dels macroinvertebrats trobats i explica de que s'alimenten i quin tipus d'animal és (larva, adult....)



Planaries                                        


   





Lumbrícids









Limneids 












Sangonera













Efimeres (cènids)
















Efermrèl·lids



















Èsnids















Cuques de capsa











Corredors











2- Per què alguns d'aquests invertebrats són indicadors biològics? Explica-ho.
Un bioindicador és un organisme del ecosistema aquàtic que ens indica alguna condició mediambiental com el grau de contaminació. Alguns d’aquests invertebrats són indicadors perquè pel fet de viure a l’aigua durant molts mesos, ens indiquen els canvis que es produeixen.

3- Quins són els macroinvertebrats indicadors biològics que has trobat?
Els macroinvertebrats indicadors biològics que hem trobat són, per exemple les larves, el cranc americà o les cuques de capsa (fotos inserides a l'apartat 1)
4- Quina és la qualitat ecològica del riu segons els macroinvertebrats? Per què?
En la nostra recollida d’animals al riu, vam trobar indicadors com el cranc americà, que ens indica que la qualitat del riu és molt bona (Blau). Altres com les cuques de capsa ens indiquen que la qualitat del aigua és bona (verd). Gràcies a aquests sabem que la qualitat del riu és molt bona, perquè macroinvertebrats com aquests no sobreviurien en aigües contaminades ja que es moririen. També vam trobar altres que indicaven que l’estat de l’aigua és mediocre (taronja) com els corredors però aquests viuen en aigües tant contaminades com en aquest cas, netes. 

5- Explica que has de fer per recollir els macroinvertebrats del riu.
Per capturar els macroinvertebrats primer vam necessitar una safata blanca, que ens permetés veure’ls a mesura que els anàvem deixant amb unes pinces. La vam situar a terra, a la vora del riu mentre que agafàvem pedres de diferents mides i amb compte extrèiem els macroinvertebrats que estaven enganxats a la pedra, col·locant-los a la safata. Un cop teníem suficients, vam començar a identificar-los amb l’ajuda de la fitxa identificativa.